CV - Maria Hibovski CV Ghita Hibovski Teatrul Tandem - Piatra Neamt


Teatrul TANDEM - 15 ani de activitate!

Teatrul TANDEM Piatra Neamț

15 ani de activitate: 1996-2011

9 spectacole

5 pentru copii (O bătaie ca-n povești, Harap-Alb - copilul străzii, Tinerețe fără bătrânețe, Dănilă și Sarsailă, Pisica năzdrăvană)

4 pentru maturi (Sperietoarea, Omul pubelă de Matei Vișniec, Povestea poveștilor după Creangă, Grotesque după Alecsandri)

2 în copreoducție cu Teatrul de Joacă (Sperietoarea, Grotesque)

Peste 1500 de reprezentații

Peste 300.000 de spectator

Premii, nominalizări

Teatrul Tandem:

Premiul pentru cel mai bun spectacol - Teatru descompus sau Omul-pubelă de Matei Vişniec (Teatrul Tandem), la Festivalul Internaţional de Neoavangardă, Iaşi, 2008

Gheorghe Hibovski

Premiul pentru cea mai bună scenografie în spectacolul Teatru descompus sau Omul-pubelă de Matei Vişniec (Teatrul Tandem), la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio, Piteşti, 2007

Maria Hibovski

Premiul special al juriului pentru rolurile din spectacolul Sperietoarea (Teatrul Tandem), la Festivalul Internaţional al neoavangardei, Iaşi, 2006

Premiul de popularitate pentru rolurile din spectacolul Sperietoarea (Teatrul Tandem), la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio, Piteşti, 2006

Premiul special al juriului pentru rolurile din spectacolul Teatru descompus sau Omul-pubelă de Matei Vişniec (Teatrul Tandem), la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio, Piteşti, 2007

Premiul Fundaţiei „Liga pentru Teatru” pentru spectacolul Delir în doi de Eugen Ionescu – Teatrul Sala Mică din Cluj (Premiul a fost acordat de directorul şi fondatorul Festivalului Atelier, Radu Macrinici, fiind egal în valoare cu Premiul Special al Juriului) la Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare, 2010.

Nominalizare pentru cea mai bună actriță în rol principal din spectacolul Delir în doi de Eugen Ionescu – Teatrul Sala Mică din Cluj, la Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare, 2010.

Participări la alte festivaluri :

Festivalul Internaţional al Teatrului de cameră şi Underground, Arad, 2006, 2007 şi 2008

Festivalul de comedie, Galaţi, 2007

Festivalul ATELIER, Baia Mare, 2009

APRECIERI ȘI URĂRI

Jim Carrey la feminin

Singurul spectacol al Tandemului pe care l-am văzut este cel cu nume interzis minorilor. A trecut ceva vreme de atunci și nu-mi mai e așa de proaspăt în minte, dar pot să zic că este în topul meu 5 al celor mai fermecătoare spectacole pe care le-am văzut vreodată. Iar făptura care poartă numele de Maria Hibovski este Jim Carrey la feminin, rar am văzut atâtea calități aglomerate în aceeași actriță. Să vă țină viața cu chef de joacă, tandemilor... asta e singura urare care-mi vine-n gând.

Lia bugnar

„Tandem”, ca o fantastică stare de spirit

... Astăzi, în umbra falnică a Ceahlăului, se pun în rame sentimentale 15 toamne bogate. Doi minunați trubaduri din Templul Thaliei, „Tandem” în lumea teatrală, și-au chemat prietenii la nobilă Sărbătoare. Cinsprezece stagiuni pline, în vremurile de astăzi, pentru un teatru particular, ține de miracol. Iar miracolul de oameni aleși, cei doi temerari care au pornit, cu 15 ani în urmă, să urce Everestul. E și sărbătoarea miilor de primitori de frumos, recunoscători, astăzi, față de cei care i-au înnobilat cu arta lor pornită din suflet. Comandantul navei, printre periculoase recifuri contemporane, Ghiță Hibovski, El, omul a cărui meserie a fost mereu viața la puls 200: învățător, salahor, pedagog, economist, sufleor, mecanic, profesor de sport, strungar, instructor artistic, casier, secretar, bibliotecar, regizor de culise, actor, poet, dramaturg, regizor, teatrolog, master în critica teatrală, Doamne, cariera lui este ea o fascinantă piesă de teatru! Și Maria, Ea, actrița de excepție, gata să râdă, gata să plângă într-o sublimă transfigurare, clasică și contemporană, Ea, trimisa zeilor să ne facă viața mai frumoasă și mai bună în aceste vremuri urâte și rele, Ea nevăzută nedrept de înalta societate a scenei românești pe care pășește, de ani buni, sublim... Doi frumoși nebuni ai teatrului, care respiră prin toți porii, prin toate visele Creație, un „Tandem” din scripturi alese gata oricând să înghesuie totul într-un hârb de mașină și să bată țara-n lung și lat, ca să joace, zi-lumină, eternă primăvară sentimentală, împărțind clipe de fericire și amintind de minunatul film „La Strada”. Să înalțe zmee de teatru pentru copii, adolescenți, maturi și bătrâni, pentru orice fel de public, ctitorind magie pe o felie de spațiu sau frântură de secundă divină. Un tulburător film-verité, turnat de cei doi magicieni ai cuvântului și gestului, un lung-metraj de 15 ani, montat mereu cu inima iubind oamenii și cugetul scormonind valențele infinite ale Artei. Dincolo de evantaiul de premii, lauri de laudă nobilă, „Tandem”-ul pietrean al prietenilor rari Maria și Ghiță înseamnă pentru mine, în lumea teatrului românesc, în primul rând o fantastică Stare de spirit. Ca o veșnică tinerețe creatoare în slujba unui public care, astăzi, își cântă cu sufletul bogat mesagerii veniți printre noi, parcă, din Olimp.

...De departe și, totuși, atât de aproape, cunună de urări născute-n lacrimă de emoție, minunat, prețuit „Tandem”, în așteptarea... sfertului de veac!

Mircea M. Ionescu

Unde-s doi, puterea crește!

Ceea ce părea acum cincisprezece ani doar o frumoasă aventură, iată că se statorniceşte astăzi, cu izbânzi când mai jucăuşe, când mai rafinate, când mai poetice, când mai „pe uliţa mare”, vorba lui Creangă, unul dintre autorii iubiţi de Teatrul TANDEM. Într-un timp când teatrul independent din România îşi trăiește agonia începută la naştere, iată că o mână de oameni se încăpăţânează să-şi continue drumul început acum un deceniu şi jumătate, înotând cu zâmbetul pe buze împotriva curentului, făcând an de an spectacole cu care colindă ţara în lung şi-n lat, cu casa în spinare, precum un melc hâtru, care-şi vede de drumul lui, netulburat de crizele, prizele şi antreprizele care conduc teatrul românesc. Personal, ca director al Festivalului ATELIER, cel mai vechi festival internaţional de teatru din România, nu pot uita ziua când, acum câţiva ani, spectatorii din Baia Mare au rupt uşile ca să vadă un spectacol al Teatrului TANDEM.

Acum, la ceas aniversar, le doresc celor de la TANDEM să rupă toate uşile închise din teatrul românesc. Pentru că, nu-i aşa, unde-s doi, puterea creşte!

Radu Macrinici

Un teatru de familie

Teatrul Tandem – este, în fapt, un teatru de familie, al soţilor Gheorghe şi Maria Hibovski: el teatrolog cu alese disponibilităţi de scenarist, regizor şi manager, ea actriţă deosebit de înzestrată atât pentru teatrul de proză, cât şi pentru dans şi cânt. Maria Hibovski, parcurge un adevărat maraton dramatic în care demonstrează că posedă o diversitate de mijloace actoriceşti pe care ştie să le adecveze cu inteligenţă şi expresivitate cerinţelor personajelor, stărilor tensionale şi relaţiei scenice. Plasticitatea corporală, gestica, mimica, dicţia şi, peste toate, vocea vorbesc despre o actriţă completă, capabilă să poarte pe umerii ei întreaga încărcătură dramatică a unui spectacol şi să dezvolte relaţii convingătoare nu numai în spaţiul strict al scenei, ci şi cu spectatorii.

Totul e gândit astfel încât spectacolele să se poată desfăşura în orice spaţiu (pod, pivniţă, hangar, etc.) pentru că mica trupă Tandem e, în realitate, un teatru ambulant care colindă ţara cu o maşină, cam cum făceau experimentaliştii americani din anii ’60 ai secolului trecut (Beck şi Malina, Chaikin sau Peter Schumann).

Ei formează un tandem organic de gândire şi realizare; scenaristul şi regizorul concepe şi realizează scenic având permanent în vedere polivalenţa talentului şi disponibilităţilor actriţei, iar aceasta dă expresie gândului creator al scenaristului şi regizorului.

La mulți ani, în tandem!

Ştefan Oprea

Dominique Fatacciolli şi i-ar dori oaspeţi la Festivalul de la Avignon

La început am auzit de Tandem, cum se spune, din faimă. Mi-au vorbit despre Maria şi Gheorghe Hibovski mai mulţi confraţi, oameni de gust, care mi-au recomandat Sperietoarea, ca pe un succes sigur. CD-ul cu acest spectacol pe care mi l-au trimis cei doi, (eram, pe atunci, directorul Festivalului de Comedie de la Galaţi), a confirmat pe deplin aprecierile. Temerarii creatori de trupă şi talentaţii actori de la Piatra Neamţ propuneau o uluitoare sinteză de teatru popular şi improvizaţie postmodernă, de vână folclorică şi fantezism debordant – totul cu un har şi un haz „de zile mari”.

I-am reîntâlnit apoi la „Festivalul Teatrului de Studio” de la Piteşti, unde Tandem provoca legile şi extindea original limbajul teatrului, pornind de la un text de Matei Vişniec.

Dar întâlnirea mea cu Tandem, cu adevărat de neuitat, a avut loc într-o seară de toamnă magică, la Galaţi. Îmi amintesc, în chip foarte viu, spectacolul acela de la o oră târzie. Şi simt parcă şi acum tăcerea concentrată şi privirea fascinată a publicului cu respiraţia oprită ce umplea până la refuz incinta; starea de hipnoză cu care s-a urmărit neaşteptata propunere de teatru total şi improvizaţie barocă a soţilor Hibovski. Un regal actoricesc al Mariei care făcea o improvizaţie stupefiantă de disponibilităţi histrionice, de jonglerie cu registrele (de la tragic, la comic şi la grotesc). Şi cu Gheorghe ca autor al concepţiei, director de scenă, partener de dialog, regizor tehnic – un factotum cu rezerve de prestidigitator şi suflu de poet suprarealist.

Îmi amintesc, ca şi cum aş vedea-o acum, sala prinsă în incredibilul mixaj de poveste, mişcare, spirit ludic teatral virtuoz, monolog, dialog, pantomimă şi cânt; sala amuţită şi paralizată de uimire, sala vrăjită de fantezia şi jocul de-a râsu’- plânsu’, funambulesc electrizată de trăiri şi efecte, tulburată de emoţie.

Şi îl văd şi acum pe Dominique Fatacciolli, regizor francez şi director al Teatrului Boury Neuf (până atunci un domn foarte controlat şi ponderat în manifestări) năvălind peste soţii Hibovski (cu riscul de a le dărâma decorul!), strângându-le frenetic mâinile, îmbrăţişându-i. Şi mărturisindu-le că şi i-ar dori oaspeţi la Festivalul de la Avignon.

Urez minunaţilor animatori ai Teatrului Tandem, să-şi păstreze frumoasa nebunie de a crede în teatru şi energia de a face din artă o sursă a vieţii. Mai e nevoie să spun că e vorba şi de viaţa noastră, a spectatorilor?

Sărbătoare fericită!

Natalia STANCU

Bine ati venit

Teatrul TANDEM - 15 ani de activitate!

TANDEM este un teatru profesionist, independent.